Pre lepšiu pešiu a cyklistickú dopravu

Už 13 rokov pracujeme na tom, aby sme sa na Slovensku mohli prepravovať zdravšie, rýchlejšie a ekologickejšie. Nezaháľali sme ani v roku 2022.

  • Ubránili sme v parlamente zákon o cestnej premávke v snahách o opätovné plošné povolenie parkovania na chodníku, ktoré sme presadili v roku 2021. Realizovali sme prieskum verejnej mienky, zákaz parkovania tento september vstúpi do platnosti.
  • Zorganizovali sme v Trnave úspešnú odbornú konferenciu Cyklomestá 2022, ktorej sa zúčastnilo viac ako 150 účastníkov a spíkri z Holandska, Fínska, Islandu, ale aj Ministerstva vnútra, Ministerstva dopravy, Ministerstva školstva či Úradu vlády.
  • Prispeli sme k prijatiu novely cestného zákona, ktorá oslabila postavenie dopravných inšpektorátov pri určovaní dopravného značenia, čo bolo v minulosti častou bariérou zmien k lepšiemu.
  • Boli sme pri spustení prvej výzvy z Plánu obnovy na cyklodopravu vo výške 36 miliónov eur. Ministerstvu sme pomohli zorganizovať sériu konferencii Ako čerpať z Plánu obnovy, ktorú minister dopravy otváral konštatovaním, že „mu Cyklokoalícia otvorila oči“.
  • Pripravili sme hromadné pripomienky k Partnerskej dohode aj Programu Slovensko, aby sa nové eurofondy využili na cyklodopravu čo najlepšie.
  • Každodenne sme presadzovali zlepšenie podmienok pre udržateľnú mobilitu na stretnutiach s mestami, obcami, mestskými časťami, krajmi či ministerstvami.
  • Na Ministerstve dopravy sme prezentovali tzv. policy brief o upokojovaní dopravy na Slovensku a upozornili na alarmujúce výsledky merania rýchlosti na našich cestách.
  • Zorganizovali sme ďalší ročník kampane Do školy na bicykli, ktorá opäť ukázala príbehy rozbicyklovania škôl z celého Slovenska.
  • Zapájali sme sa do procesov EIA, územných či stavebných konaní, aby sa pri novej výstavbe nezabúdalo na chodcov a cyklistov.
  • Aj v najbližších mesiacoch sú pred nami veľké výzvy. Slovensko čakajú milióny eur na cyklodopravu z Plánu obnovy a odolnosti aj z eurofondov a chceme dohliadnuť na to, aby boli využité zmysluplne. Chceme pomáhať mestám a obciam vytvárať skutočne funkčnú a kvalitnú infraštruktúru a naďalej dohliadať na to, aby sa pri novej výstavbe, ale aj pripríprave zákonov či stratégii nezabúdalo na chodcov a cyklistov.

    Pomôcť lepším podmienkam pre udržateľnú dopravu na Slovensku môžete celkom jednoducho aj Vy, ak našu činnosť podporíte ľubovoľnou sumou. Najviac nám pomôžu pravidelné dary. Sľubujeme, že naše mestá a obce budú vďaka tomu o niečo bezpečnejšie a príjemnejšie pre mobilitu nás aj budúcich generácií.

    Ďakujeme!

    Jednorazovo
    Mesačne
    12€
    20€
    30€
    50€
    10€
    15€
    20€
    30€

    Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania DARUJME.sk. V ďalšom kroku Vás presmerujeme na stránku, kde bezpečne vyplníte Vaše platobné údaje a zašleme Vám aj informačný mail o dare. Ďakujeme!

    Darca zároveň berie na vedomie, že poskytuje finančný dar bez protihodnoty a teda na platobnú operáciu sa nevzťahujú možnosti reklamácie platby ako pri nákupe služieb a tovarov.